Kucharz

Zawód o charakterze produkcyjnym obejmującym przygotowanie i sporządzanie produktów, wy robów do spożycia.

Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:

  • zasad żywienia człowieka, technologii gastronomicznej,
  • przygotowania i wykonania wszelkiego rodzaju potraw i napojów,
  • przechowywaniem i magazynowaniem artykułów spożywczych, surowców, półproduktów i produktów kulinarnych,
  • obsługi urządzeń kuchennych i gastronomicznych oraz innego sprzętu specjalistycznego.

W trakcie nauki zdobędziesz kwalifikację:

  • Sporządzanie potraw i napojów.

Typowe miejsca pracy:

  • podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej; restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady,
  • gastronomiczne, bary szybkiej obsługi, pensjonaty, domy wczasowe,
  • działy żywienia w szpitalach i sanatoriach,
  • stołówki – szkolne i internaty, prowadzone przez zakłady pracy,
  • przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją produktów i półproduktów spożywczych,
  • własna działalność gospodarcza.

Zapewniamy:

  • zajęcia w nowocześnie wyposażonych pracowniach,
  • możliwość korzystania z nowoczesnego centrum dydaktycznego,
  • dostęp do bazy rekreacyjno – sportowej,
  • rozwijanie zainteresowań na zajęciach pozalekcyjnych,
  • wsparcie psychologa szkolnego,
  • podstawową opiekę medyczną.

Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu zewnętrznego otrzymasz DYPLOM potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie.
Możesz kontynuować naukę w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych.