Zawód o charakterze produkcyjnym obejmującym przygotowanie i sporządzanie produktów, wy robów do spożycia.
Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:
- zasad żywienia człowieka, technologii gastronomicznej,
- przygotowania i wykonania wszelkiego rodzaju potraw i napojów,
- przechowywaniem i magazynowaniem artykułów spożywczych, surowców, półproduktów i produktów kulinarnych,
- obsługi urządzeń kuchennych i gastronomicznych oraz innego sprzętu specjalistycznego.
W trakcie nauki zdobędziesz kwalifikację:
- Sporządzanie potraw i napojów.
Typowe miejsca pracy:
- podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej; restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady,
- gastronomiczne, bary szybkiej obsługi, pensjonaty, domy wczasowe,
- działy żywienia w szpitalach i sanatoriach,
- stołówki – szkolne i internaty, prowadzone przez zakłady pracy,
- przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją produktów i półproduktów spożywczych,
- własna działalność gospodarcza.
Zapewniamy:
- zajęcia w nowocześnie wyposażonych pracowniach,
- możliwość korzystania z nowoczesnego centrum dydaktycznego,
- dostęp do bazy rekreacyjno – sportowej,
- rozwijanie zainteresowań na zajęciach pozalekcyjnych,
- wsparcie psychologa szkolnego,
- podstawową opiekę medyczną.
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu zewnętrznego otrzymasz DYPLOM potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie.
Możesz kontynuować naukę w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych.