Absolwent naszej szkoły w tym zawodzie jest przygotowany do realizacji wszystkich czynności związanych z fachową i kompleksową obsługą gości hotelowych, a więc: zorganizowania pracy zakładu hotelarskiego, odpowiednią pod względem jakości obsługę, współpracę z biurami podróży, gromadzenie informacji i planowanie różnego rodzaju usług hotelarskich.
Zajęcia są realizowane na bazie nowoczesnych pracowni przedmiotowych:
- pracowni języków obcych,
- pracowni informatycznej,
- pracowni ekonomicznej,
- pracowni gastronomicznej.
Plan nauczania obejmuje:
1. Przedmioty ogólnokształcące (język angielski realizowany w zakresie rozszerzonym).
2. Przedmioty zawodowe:
- Bezpieczeństwo i higiena pracy,
- Działalność recepcji,
- Organizacja pracy w hotelarstwie,
- Marketing i podstawy przedsiębiorstwa hotelarskiego,
- Obsługa konsumenta,
- Usługi żywieniowe,
- Obsługa gościa w recepcji,
- Pracownia hotelarska,
- Pracownia obsługi konsumenta,
- Obsługa informatyczna w hotelarstwie,
- Język obcy zawodowy.
3. Praktyki zawodowe
- Podczas trwania nauki realizowane są praktyki zawodowe w kraju i za granicą.
W trakcie nauki zdobędziesz dwie kwalifikacje:
- Planowanie i realizacja usług w recepcji,
- Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
Naszym uczniom zapewniamy:
- wysoką jakość kształcenia, umożliwiając kontynuacje nauki na wyższych uczelniach,
- praktykę zawodową w renomowanych przedsiębiorstwach,
- zajęcia w nowocześnie wyposażonych pracowniach,
- możliwość korzystania z nowoczesnego centrum dydaktycznego,
- dostęp do bazy rekreacyjno – sportowej,
- rozwijanie zainteresowań na zajęciach pozalekcyjnych,
- wsparcie psychologa szkolnego,
- podstawową opiekę medyczną,
- udział w wymianie międzynarodowej ze szkołami partnerskimi.
Po ukończeniu szkoły otrzymasz świadectwo ukończenia szkoły, po zdaniu matury – świadectwo maturalne, a po zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe – dyplom technika.
Dyplom technika hotelarstwa daje Ci kwalifikacje do pracy w hotelach, pensjonatach, gościńcach, zajazdach, motelach, schroniskach, gospodarstwach agroturystycznych, wykonywania pracy recepcjonisty, pokojowej, kelnera, barmana, do pracy w kuchni i innych prac hotelowych, do pracy w firmach świadczących usługi związane z obsługą imprez zbiorowych oraz własnej firmie świadczącej usługi hotelarskie i turystyczne.