Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika usług gastronomicznych należą wszystkie czynności związane z organizacją, informacją i kompleksową obsługą przyjęć oraz imprez organizowanych we wszystkich zakładach świadczących usługi gastronomiczne.
Typowymi miejscami pracy technika żywienia i usług gastronomicznych są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze, takie jak: restauracje, snack-bary, kawiarnie, bary i podobne zakłady.
Zajęcia są realizowane na bazie nowoczesnych pracowni przedmiotowych:
- pracowni języków obcych,
- pracowni informatycznej,
- pracowni ekonomicznej,
- pracowni gastronomicznej.
Plan nauczania obejmuje:
1. Przedmioty ogólnokształcące (język angielski realizowany w zakresie rozszerzonym).
2. Przedmioty zawodowe:
- Bezpieczeństwo i higiena pracy,
- Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych,
- Podstawy gastronomii,
- Technologia gastronomiczna,
- Zasady żywienia człowieka,
- Planowanie żywienia człowieka i produkcji gastronomicznej,
- Podstawy żywienia dietetycznego,
- Usługi gastronomiczne i cateringowe,
- Pracownia technologii gastronomicznej,
- Informatyka w gastronomii,
- Pracownia planowania żywienia i organizacji gastronomicznej,
- Pracownia usług i obsługi konsumenta,
- Język obcy w gastronomii.
3. Praktyki zawodowe
- Podczas trwania nauki realizowane są praktyki zawodowe w kraju i za granicą.
W trakcie nauki zdobędziesz dwie kwalifikacje:
- Sporządzanie potraw i napojów,
- Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Po ukończeniu szkoły absolwent będzie potrafił:
- projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych,
- stosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej.
Po ukończeniu szkoły otrzymasz świadectwo ukończenia szkoły, po zdaniu matury – świadectwo maturalne, a po zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe – dyplom technika.